نمونه ۲:
از مبحث بازخورد (فیدبک) در مدارهای الکتریکی آموخته بودم که که بازخورد دو نوع است: بازخورد مثبت و بازخورد منفی. بازخورد مثبت باعث افزایش و بهبود خروجی سیستم میشود و بازخورد منفی باعث کاهش خروجی سیستم. وقتی شما به یک فرد دیگر بازخورد میدهید، یا بازخوردتان مثبت است (تعریف و تمجید میکنید) یا بازخوردتان منفی است (نقد میکنید و ایراد میگیرید).
شوک ۲: بازخورد منفی کو؟
همان طور که گفتم بر اساس آموختههای درس مدارهای الکتریکی باورم این بود که بازخورد افراد به همدیگر یا بازخورد مثبت است یا بازخورد منفی! تا این که به صورت کاملن اتفاقی ویدیویی از یک کلاس آموزشی در کورسرا دیدم که استاد درس پیش از اعلام اولین تمرین درس، کمی در مورد بازخورد صحبت کرد. او میگفت که بازخوردهای شما یا باید مثبت باشد یا سازنده. پس از شنیدن این صحبتها دچار این شوک ذهنی شدم و از خود میپرسیدم که پس بازخورد منفی کجا رفت! اثر این شوک ذهنی نهتنها بر ذهن که بر رفتار و گفتارم هم اثرات شگرف گذاشت. تازه متوجه شدم که چقدر از سختیهایی که در زندگی برای خودم ایجاد شده یا برای دیگران ایجاد کردهام، میتوانست با تغییر مدل ذهنی و جایگزین کردن بازخورد «سازنده» به جای بازخورد «منفی» به وجود نیاید.
پس از گذشت سالها، هنوز آن لحظهای که آن خانم دکتر در کورسرا داشت در مورد روش بازخورد و تصحیح تمرینها توضیح میداد را به یاد میآورم. میتوانم دربارهی تاثیر آن ساعتها صحبت کنم. آرزو میکردم که زمانی که کم و سن سالتر بودم آن را یاد میگرفتم.
پس گفتار:
به قول مولانا «چه دانمهای بسیار است لیکن من نمیدانم»
دیدگاهتان را بنویسید