نمونه ۳:
در ریاضیات یک سری گزارهها یا درست هستند یا نادرست. مثلا یک عدد نمیتواند هم از سه بزرگتر باشد و هم کوچکتر! این گزارهها با موضوعات آمار و احتمال و حتا منطق فازی هم متفاوت هستند. این گونه گزارهها نمیتوانند هم درست باشند و هم نادرست.
شوک ۳: گزارههای متفاوت و متناقض ولی همه درست!
بر اساس آموختههای ریاضیاتام بر این باور بودم که وقتی در مورد یک موضوع دو نظر متفاوت وجود دارد نمیتواند هر دوی آنها درست باشد. اگر کمی به هم شبیه بودند باز هم میشد از مبحث اشتراک در مجموعهها آن را بررسی کرد ولی اگر هیچ شباهتی به هم نداشته باشند و حتا در تناقض با هم باشند، ناگزیر یکی از آنها باید درست باشد. نتیجهی این که باید تلاش کنید تا پاسخ درست را از بین آنها پیدا کنید.
از جمله این موضوعها که نظرات متفاوت در آنها پیدا میشد میتوان به یک تصمیم ساده در زندگی، تصمیمگیری دربارهی معماری یک نرمافزار، تصمیم در خرید یا فروش سهام، شیوهی طراحی بخشی از یک سیستم نرمافزاری اشاره کرد. برای نمونه در بحث معماری نرمافزار ممکن است یک نفر باور داشته باشد که نرمافزار باید توزیعشده باشد و دیگری اعتقاد داشته باشد که نه نیازی نیست. در این شرایط، به عنوان تصمیمگیرنده کار سختی در پیش دارید و اگر در جایگاه مشورت هستید که باید با روش کدخدا منشی یک جوری تصمیم را ختم به خیر کنید 😉
بعدها در جایی دیدم که اگر عدد ۶ انگلیسی را بین دو نفر بگذارید که یکی از راست و دیگری از چپ به آن نگاه کند، یکی میگوید این عدد ۹ است و دیگری میگوید این عدد ۶ است. هر چند که عدد ۶ ثابت است ولی آن دو از دو منظر متفاوت به آن مینگرند و در نتیجه هر دو درست میگویند: یکی میگوید ۶ و دیگری میگوید ۹. نظر من میتواند کاملن مخالف نظر شما باشد ولی هر دو نظر و در یک زمان درست باشند!
زندگی سختتر از گذشته شد و شاید هم راحتتر! سختتر شد چون باید به جایی که از آن زندگی را نگاه میکردم توجه میکردم و به یاد میآوردم که اگر جایم تغییر میکرد همه چیز میتوانست متفاوت باشد. راحتتر شد چون کمتر درگیر درست/نادرست بودم و بیشتر به این نتیجه میرسیدم که همه درست میگویند حتا شما دوست عزیز!
گزیده:
رها کن حرف هندو را ببین ترکان معنی را
من آن ترکم که هندو را نمیدانم نمیدانم
دیدگاهتان را بنویسید