پیشگفتار:
زمانی که ما مدرسه میرفتیم منابع یادگیری که مهمترین آن کتاب بود بسیار محدود بود. یادم میآید مادرم از پسانداز خانواده مبلغی که در آن زمان و با آن شرایط، مبلغ واقعن زیادی بود به من داد تا با آن کتاب بخرم. من هم مجموعهی چند جلدی «به من بگو چرا« را از طریق پست به ناشر آن در تهران سفارش دادم. روزها منتظر ماندم. روزی که بستهی کتابها به دستم رسید گویی دنیا را به من دادهاند. خط به خط کتابها را بارها و بارها خواندم. روحت شاد مامان جان!
اما امروز منابع یادگیری از متن، صدا و ویدیو به حدی فراوان و در دسترس است که مسالهی اصلی به جای دسترسی به منابع یادگیری، پیدا کردن و انتخاب منبع درست و باکیفیت است. در همین راستا در این نوشته میخواهم دو کتاب برای خواندن پیشنهاد کنم که برای من بسیار آموزنده و مفید بودند. اگر آنها را تاکنون نخواندهاید امیدوارم فرصت خواندن آنها را پیدا کنید.
گفتار:
طی چندین ماه گذشته با گروهی از دوستان خوبم دو کتاب دربارهی معماری نرمافزار خواندیم:
– Fundamentals of Software Architecture: An Engineering Approach, 2020, by Mark Richards, Neal Ford
– Software Architecture: The Hard Parts: Modern Trade-Off Analyses for Distributed Architectures, 2021,
by Neal Ford, Mark Richards, Pramod Sadalage, Zhamak Dehghani
کتاب اول همچنان که از عنوان آن پیداست به مبانی معماری نرمافزار میپردازد. خواندن این کتاب علاوه بر مرور آنچه که از معماری میدانستم، دانستههایم را به روز کرد و با واژگان جدیدی هم آشنا نمود. نمونه این واژگان کوانتوم و کوانتا و ارتباط آنها با سیستمهای یک تکه یا Monolithic و سیستمهای توزیعشده یا Distributed است.
بر خلاف کتاب اول، بخشهای زیادی از کتاب دوم برای من ناآشنا و نو بود. برای من مهمترین یادگیری از خواندن کتاب دوم، فهم درستتر و دقیقتر سیستمهای توزیعشده و به ویژه معماری مایکرو سرویس بود. دستاورد دیگر کتاب برای من، بهروز شدن رویکرد و روش ورود به طراحی معماری یک سیستم نرمافزاری بود. نویسندگان تلاش زیادی برای نزدیک کردن مباحث انتزاعی به رویکردهای عملی و قابل اجرا داشتند که از نظر من تا حد زیادی هم موفق بودند.
گزیده:
Don’t try to find the best design in software architecture; instead, strive for the least worst combination of trade-offs.
Software Architecture: The Hard Parts
میثم سماواتی
۸ شهریور ۱۴۰۳ در ۱۱:۱۵روح مادر گرامی تون قرین رحمت الهی باشه انشالله . امیدوارم در آینده نزدیک شاهد ترجمه این کتاب ها به قلم جناب عالی باشیم چون در این موضوعات شاید درک مطلب زبان اصلی برای هر کسی ساده نباشه. من فهمیدم که از کتاب ها بیشتر یاد میگیرم تا از فیلم یا کلاس ها. مشکل اصلی فیلم عدم تعهد بیننده و هواس پرتی است و مشکل دیگری غیرقابل جستجو بودن مطالب است(نداشتن فهرست مطالب برای دسترسی مستقیم).
یوسف مهرداد
۱۷ شهریور ۱۴۰۳ در ۰۳:۳۲سپاسگزارم. روح رفتگان شما هم قرین رحمت الهی.