کرم ضد آفتاب بمالید: سخن رانی کورت ونه گات در مراسم فارغ التحصیلی سال ۱۹۹۷ دانشگاهM.I.T

  • یوسف مهرداد

نمی‏دانم مطلب زیر را کدام یک از دوستانم برایم فرستاده است. نمی‏دانم مرجع اصلی مطلب زیر کجاست. ولی خواندنش خالی از لطف نیست.

کورت ونه گات، یکی از دوست داشتنی‏ترین نویسنده‏های زنده دنیا است. او سال ۱۹۲۲ در ایندیانا پولیس آمریکا به دنیا آمده است. اگرچه خیلی‏ها او را یک نویسنده داستان‏های علمی تخیلی به شمار می‏آورند، رمان‏های او عموما” خیلی فراتر از یک قصه علمی تخیلی معمولی است. نگاه انتقادی ونه گات نسبت به جامعه مدرن به خصوص جامعه امریکا به همراه طنزی که استادانه در لابه لای کلمات و جمله‏هایش استفاده می‏کند، از او نویسنده‏ای دقیق و تیزبین ساخته است.

مشهورترین کتابی که از ونه گات به فارسی ترجمه شده سلاخ خانه شماره پنج است. شب مادر، اسلپ استیک، گهواره گربه و مجمع الجزایر گالاپاگوس هم از جمله رمان‏هایی است که می‏توانید در بازار از او پیدا کنید.

خانم ها و آقایان فارغ التحصیل! کرم ضد آفتاب بمالید.
اگر می‏خواستم برای آینده شما فقط یک نصیحت بکنم، راه مالیدن کرم ضد آفتاب را توضیح می‏دادم. خواص و آثار مفید درازمدت کرم ضد آفتاب توسط دانشمندان ثابت شده است. در حالی که سایر نصایح من هیچ پایه و اساس قابل اعتمادی جز تجربه‏های پرپیچ و خم شخص خودم ندارد. اینک این نصایح را خدمتتان عرض می‏کنم.
قدر نیرو و زیبایی جوانی‏تان را بدانید، ولی اگر هم ندانستید، ولش. روزی قدر نیرو و زیبایی جوانی‏تان را خواهید دانست که طراوت آن روبه افول می‏گذارد، اما باور کنید تا بیست سال دیگر به عکس‏های جوانی خودتان نگاه خواهید کرد و به یاد می‏آورید چه امکاناتی در اختیارتان بوده و چقدر فوق‏العاده بوده‏اید.
آن طورکه تصور می‏کنید چاق نیستید.
نگران آینده نباشید. اگر هم دلتان می‏خواهد نگران باشید، فقط بدانید که نگرانی همان اندازه مؤثر است که جویدن آدامس بادکنکی درحل یک مساله جبر.
مشکلات اساسی زندگی شما، بی‏تردید چیزهایی خواهند بود که هرگز به مخیله نگران شما خطور هم نکرده‏اند. از همان نوعی که ساعت چهار بعدازظهر یک روز سه‏شنبه عاطل و باطل ناگهان دید انسان را کور می‏کند.
هر روز یکی از کارهایی را که از آن وحشت دارید انجام بدهید.
آواز بخوانید.
با دل دیگران بی‏رحم نباشید و با کسانی که با دل شما بی‏رحم بوده‏اند سر نکنید.
نخ دندان به کار ببرید.
عمرتان را با حسادت تلف نکنید. گاهی شما جلو هستید و گاهی عقب، مسابقه طولانی است و سر آخر خودتان هستید که دارید با خودتان مسابقه می‏دهید.
تعریف‏هایی را که از شما می‏شود به خاطر بسپارید. ناسزاها را فراموش کنید. اگر موفق به انجام این کار شدید راهش را به من هم نشان بدهید.
نامه‏های عاشقانه قدیمی تان را حفظ کنید. صورت حساب های بانکی گذشته را دور بیندازید.
نرمش کنید. بدنتان را هر قدر که می‏توانید کش بیاورید. اگر نمی‏دانید می‏خواهید با زندگی‏تان چه کنید، احساس گناه نکنید. جالب‏ترین افرادی را که در زندگی شناخته‏ام در بیست و دو سالگی نمی‏دانسته‏اند می‏خواهند با زندگی‏شان چه کنند.
برخی از جالب‏ترین چهل ساله‏هایی را هم که می‏شناسم هنوز نمی‏دانند.
تا می‏توانید کلسیم بخورید. با زانوهایتان مهربان باشید. وقتی قدرت زانوهای خود را از دست دادید کمبودشان را به شدت حس خواهید کرد.
ممکن است ازدواج کنید، ممکن است نکنید، ممکن است صاحب فرزند شوید، ممکن است نشوید، ممکن است در چهل سالگی طلاق بگیرید، احتمال هم دارد که در هفتاد و پنجمین سالگرد ازدواجتان رقصکی هم بکنید. هر چه می‏کنید نه زیاد به خودتان بگیرید، نه زیاد خودتان را سرزنش کنید. انتخاب های شما بر پایه احتمال پنجاه درصد بوده است، همان طور که مال همه بود.
از بدنتان لذت ببرید و از آن چه دیگران درباره آن می‏اندیشند وحشت نداشته باشید. این بهترین ابزاری است که در سراسر عمر خواهید داشت.
از خواندن مجلات مربوط به زیبایی پرهیز کنید. تنها خاصیت آنها این است که به شما بقبولانند زشتید.
دستورالعمل‏ها را بخوانید، حتی اگر از آن ها پیروی نمی‏کنید.
در شناخت پدر و مادر خود بکوشید. هیچ کس نمی‏داند کی آن ها را برای همیشه از دست خواهد داد.
با خواهران و برادران خود مهربان باشید، آن ها بهترین رابط شما با گذشته هستند و به ظن قوی، کسانی که بیش از هر کس دیگری در آینده به شما خواهند رسید.

به یاد داشته باشید که دوستان می‏آیند و می‏روند ولی آن تک و توک دوستان جانی خود را حفظ کنید. برای پل زدن میان اختلاف‏های جغرافیایی و روشهای زندگی سخت بکوشید، زیرا هر چه بیشتر از عمر شما بگذرد، بیشتر پی می‏برید که به افرادی که در جوانی می‏شناختید محتاجید.
سفر کنید.
برخی حقایق لاینفک را بپذیرید: قیمت‏ها صعود می کنند، سیاست مداران کلک می‏زنند، شما هم پیر می‏شوید. و آن گاه که شدید، در تخیلاتتان به یاد می‏آورید که وقتی جوان بودید قیمت‏ها مناسب بودند، سیاست‏مداران شریف بودند، و بچه‏ها به بزرگترهایشان احترام می‏گذاشتند.
به بزرگترها احترام بگذارید.
توقع نداشته باشید که کس دیگری نان آور شما باشد. ممکن است حساب پس‏اندازی داشته باشید، شاید هم همسر ثروتمندی نصیب تان شده باشد، ولی هیچ گاه نمی‏توانید پیش‏بینی کنید که کدام خالی می‏شود یا جا خالی می‏دهد.
خیلی به موهایتان ور نروید، وگرنه وقتی چهل سالتان شد شبیه موهای هشتاد ساله‏ها می‏شود.
دقت کنید که نصایح چه کسی را می‏پذیرید، اما با کسانی که آنها را صادر می‏کنند بردبار باشید. نصیحت، گونه دیگر غم غربت است. ارایه آن روشی است برای بازیافت گذشته از میان تل زباله‏ها، گردگیری آن، و ماله کشیدن بر روی زشتی‏هایش و مصرف دوباره آن به قیمت بالاتر از آن چه ارزش دارد.
اگر نخواستید توصیه‏هایم را گوش کنید، نکنید. اما حرفم را در مورد کرم ضد آفتاب بپذیرید.

https://bibalan.com/?p=53
یوسف مهرداد

یوسف مهرداد


کانال تلگرام

نظرات (2)

wave
  • علیرضا

    ۲۹ بهمن ۱۳۸۵ در ۰۰:۰۰

    سلام مهرداد عزیز,
    مطلب بسیار جالبی بود… یعنی شما نمی خواهید یه لینک به من بدید 😉

    پاسخ
  • عقیق

    ۲۲ فروردین ۱۳۸۶ در ۰۰:۰۰

    عالی بود
    واین چنین است رسم روزگار

    پاسخ

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

برای خروج از جستجو کلید ESC را بفشارید