Why People Leave

  • یوسف مهرداد

For the individuals considering a change in job, the reasons can be as many and varied as the personalities involved. For the organization with pathologically high turnover,a few reasons account for most departures:

  • a just-passing-through mentality: Co-workers engender no feelings of long-term involvement in the job.
https://bibalan.com/?p=173
یوسف مهرداد

یوسف مهرداد


کانال تلگرام

نظرات (4)

wave
  • سیامک

    ۱۴ دی ۱۳۸۶ در ۰۰:۰۰

    سلام
    بنظرم داریم به موضوعاتی مهمتر از تکنولوژی ، انواع معماری یا مسائلی از این دست نزدیک می شویم . مسائلی که در صنعت آفت زده IT ما هرگز به آن پرداخته نمی شود.

    تا زمانی که جاده ای برای طی مسیر وجود ندارد ، نوع موتور ماشین چه اهمیتی دارد؟؟

    پاسخ
  • مهرداد

    ۲۱ دی ۱۳۸۶ در ۰۰:۰۰

    آقا سیامک سلام؛
    چندین دوست خوب دارم که نامشان با نام شما یکی است. نمی‏دانم که شما یکی از آنها هستید یا یک دوست جدید. به هر حال ممنون از توضیح جالب و جمله بسیار پرمعنی‏تان.

    در مورد موضوعی که شما بدان اشاره فرمودید، موارد زیادی برای بحث و تبادل نظر وجود دارد که معذورم از ذکر برخی از آنها.
    اما قطعاً موضوعات مهم‏تری از تکنولوژی، معماری و مسائلی از این دست وجود دارد که باید مورد بررسی قرار گیرد. اما توجه داشته باشید برای این که موضوعی به صورت صنعت درآید و سرمایه‏گذاران علاقمند به سرمایه‏گداری در آن حیطه باشند، باید دارای پارامترهای سرمایه‏گذاری باشد که یکی از آنها سوددهی است. تا کاری به صورت کارگاهی انجام می‏شود و نه صنعتی، امیدی به جذب سرمایه‏گذار نیست. چرا که سرمایه‏گذار به دنبال سودبلندمدت با کمترین ریسک سرمایه‏گذاری است. اینکه ما بتوانیم این به قول شما صنعت (که من اعتقادی به صنعتی بودن نرم‏افزار در ایران ندارم) را به سمتی ببریم که بتواند تضمین سوددهی بلندمدت داشته باشد، راه درازی در پیش داریم و همچنین آن چه که این مسیر را هموار می‏کند، آموزش نیروی انسانی، بلوغ ساخت و تولید محصولات نرم‏افزاری است.
    همیشه از دانشجویانم می‏خواهم که بگویند چرا شیءگرایی بهتر از روشهای قبلی خود بود. همه جوابها بوی تکنولوژی و فنی می‏دهد. در آخر تنها یک جمله به آنها می‏گویم و آن هم عنوان فیلم معروف است – برای یک مشت دلار بیشتر – for a few dollars more.
    چند سال پیش (مرجعش را یادم نیست) آماری گرفته بودند که چرا نرم‏افزار در ایران شکل صنعت به خودش نگرفته است. می‏دانید که یکی از مهم‏ترین عواملش طبق تحقیق چه بود؟ می‏دانم که نمی‏توانید حدس بزیند. یکی از مهم‏ترین دلایلش این بود که پیشروان این تکنولوژی، آدمهای فنی (Technical Man) هستند و نه آدمهای کسب و کار (Business Man)
    این که در آن مورد صحبتی نمی‏کنم بیشتر به دلیل حواشی‏ای است که دارد و نه به این دلیل که فکر می‏کنم که این از آن مهم‏تر یا آن از این مهم‏تر است. اینها همه پارامترهای تأثیرگذار بر رفتار یک سیستم هستند و تنها وزنها متفاوت دارند و قطعاً ضعف یکی بر اثر دیگری هم تأثیر گذار خواهد بود.
    اگر روزی با هم آشنا شدیم، خوشحال خواهم شد که ساعتها درباره‏اش صحبت کنیم.

    پاسخ
  • سیامک ریاحی

    ۲۵ دی ۱۳۸۶ در ۰۰:۰۰

    با سلام دوباره

    امیدوارم فرصت برای آشنایی بیشتر (: و صحبت در این مورد فراهم آید.

    پاسخ
  • مهرداد

    ۲۵ دی ۱۳۸۶ در ۰۰:۰۰

    سلام بر سیامک عزیزم،
    حالت چطوره؟ خانواده محترم خوبند؟
    قلباً عرض کنم که دلم برای دیدنت خیلی تنگ شده است؟ روزگار ناخوشایندی است که فرصت دست نمی‏دهد که دوستان از جان عزیزتر را زیارت کنم.
    آیا فکر می‏کنی پس از مدتهای طولانی که شما را ببینم، وقتی برای این مباحث خواهد ماند؟ البته که نه!
    مشتاق دیدار

    پاسخ

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

برای خروج از جستجو کلید ESC را بفشارید